Facebook Graph Search Google Arama Motoruna Karşı

Paylaş

facebook graph search mark zuckerberg 300x202 Facebook Graph Search Google Arama Motoruna KarşıFacebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg dün merakla beklenen tanıtım etkiliğini tamamladı. Bu etkinlikte sosyal ağın yeni özelliği olan sosya ağ araması Graph Search tanıtıldı.

Graph Search, Facebook kullanıclarının bilgi ve paylaşımlarından yola çıkarak veri tabanının gücünden yararlanan bir hizmet.

Arama motoruna benzer bir mantıkla çalışıyor olmasına rağmen tam olarak arama motoru denilemez. Farkı ise kendi kullanıcılarına sunmuş olduğu sosyal arama deneyimidir.

Zuckerberg’in Google’a karşı merak ve ilgisi herkes tarafından bilinmektedir. Acaba Graph Search, Google Arama Motoru’na rakip olarak mı çıkartılmıştır?

Aslında durum tam olarak öyle değil, Facebook daha çok kendi sosyal gücünü büyütmek ve daha da sağlamlaştırmak için uğraşmaktadır. Bu yüzden de kullanıcılarına en iyi hizmeti sunmak için devamlı olarak geliştirilmektedir.

Google Arama Motoru ile Graph Search çok farklı mantıkla işlemektedir. İnternette özlü bir şekilde arama yapmak için Google veritabanını kullanmak zorundasınız. Çünkü çok büyük bir indexleme hacmine sahip olduğu için ister istemez aradığınız bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Ancak Facebook’un Graph Searh’ü ise grafik tabanlı bir aramaya sahip olduğu için içerik aramaktan çok kendi veritabanındaki paylaşımları size sunacaktır. Bu sebeple Google Arama Motoru ile Facebook Graph Search çok farklı alanlarda arama sağlamaktadır.

Facebook, Graph Search ile de kullanıcılarına sosyal ağda kendilerinin ve arkadaşlarının yapmış oldukları paylaşımlar arasında anlamlı aramalar yapmasına izin veriyor. Bir bakıma size özgü akıllı arama diyebiliriz.

Örneğin; bir müziği hangi arkadaşlarınızın dinlediğini, hangilerinin beğendiğini Graph Search ile kolay bir şekilde arama yaptırabiliyorsunuz.

Zuckerberg yaptığı tanıtım toplantısında Graph Search’ün daha özel aramalar için geliştirmiş olduklarını dile getiriyor. Arama motorlarının komutlarla çalışma mantığından farklı olarak Graph Search, kullanıcılarına daha anlamlı ve net sonuçlar sunabiliyor. Seçilen bir yerdeki sorgulanan eylemi gerçekleştiren arkadaşlar, paylaştıkları fotoğraflar, yorumlar, verdikleri puanlar ve check-in’ler Graph Search ile sunulanlardan birkaçıdır.

Şu anda sadece İngilizce olarak sınırlı sayıda kullanıcı tarafından denenmekte olan Graph Search çok yakın zamanda tüm dillerde kullanıcılarıyla buluşacaktır.

Facebook’un yeni  servisi Sosyal Ağ Araması Graph Search hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.facebook.com/about/graphsearch adresini ziyaret etmeniz yeterlidir.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Yorum Gönder

*

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review